Könyvgyártás - Szerzői könyvkiadás

A Katiötletek Nyomdai Ötletgyár közreműködésével készülő könyvek többsége szerzői könyvkiadás. Főképpen kispéldányszámos könyveket gyártok puhatáblás és keménytáblás kivitelben. Elindítottam a facebookon egy Szerzői könyvkiadás klubot, ahol aktív klubélet zajlik nagyon jó téma felvetésekkel. A szerzőkkel a közös munkánk egy konzultációval indul, ahol átbeszéljük az igényeket, a szakmai kérdéseket nyomdai előkészítés, könyvgyártás, könyvmarketing témában. A leggyakoribb témákról olvashattok itt miniblogokat.

Nyomdai gyártás-előkészítő szakemberként arra törekszem, hogy a közreműködésemmel készülő könyvek jó minőségben és jó áron készüljenek el. Ezért indítok rendszeres könyvgyártás akciókat például regény típusú könyvekre. Ehhez saját nyomdai kalkulációs rendszerrel adom ki az árakat.

Az ügyfeleimet több ponton is segítem. Ha csak gyártást igényelnek, akkor igény szerint felveszem a kapcsolatot a tördelőjükkel és a borító szerkesztőjüket és közvetlenül nekik adok gyakorlati tanácsot a nyomdakész anyag elkészítéséhez.

Nagyon szép egyedi terveket látok, de a küldött állományokon azt is látom, hogy a grafikus nyomdai szakember is egyben.

A gyártásra leadott anyagok 90%-a nem nyomdai előírások szerint készül és még ennél is nagyobb az a százalék, amikor a hibajelzésemet nem értik vagy nem fogadják el, mondván, hogy eddig egyik nyomda sem jelezte soha ezeket a hibákat.

Több, mint 25 évet dolgoztam nyomdákban és valóban így igaz, a kollegák hamarabb megoldják házon belül az állomány javítását, mint hogy a gyártás azért álljon, hogy a javításra várjanak, így a grafikusok számára nincs visszacsatolás és sohasem tudják meg, hogy mit kellene másképpen csinálniuk pdf készítésnél.

Küldetésemnek tekintem, hogy ezt a problémát áthidaljam azzal, hogy szakmai gyakorlati tanácsadással segítsem a grafikusokat, szerkesztőket.

Az ügyfeleim komplett nyomdaként tekintenem rám, a gyártók kollegaként, így a minimum elvárás magammal szemben, hogy gyártásra valóban nyomdakész anyagokat készítsek vagy segítsek készíteni és gyártásra megfelelő anyagot adjak.