Hogyan kérj nyomdáktól gyártási ajánlatot?

A Szerzői könyvkiadás klub facebook csoportomban felvetett téma volt a nyomdai árajánlatkérés formája, a nyomdák számára szükséges információk. Most ebben a témában olvashatjátok a rövid összefoglalómat.

A webshop termékeknél a megadott árak áfakulcs tekintetében alanyi adómentesek.

Részletek

Nyomdai gyártás-előkészítőként több mint 25 évig a munkakörömbe tartozott a nyomdai gyártási árak készítése. Könyvgyártásokra végtelen számú kalkulációt készítettem:) Nyomdai spec. szoftvert használtunk erre a célra, melyekbe bevittük a kért árajánlatok paramétereit, méret, oldalszám, szín, alapanyag, átgondoltuk a gyártási folyamatokat, ezek alapján választottunk hozzá gyártási műveleteket.

A legideálisabb az volt, amikor úgy adhattam ki gyártási árakat,  hogy már láttam a 90%-ban kész pdf anyagot. Ez fontos volt, így tudtam a méretet, oldalszámot, az esetleges színes oldalak pontos helyét, láttam a grafikát és így tudhattam, hogy a kért alapanyagra kigyártható-e jó minőségben.

A könyv mérete mindig sarkalatos kérdés volt. Alapban az árajánlatkérésben megadott mérettel kezdtük el a kalkulációt, hiszen szolgáltatóként fontos, hogy az ügyfél igényei szerint számoljunk.

Gyártás-előkészítőként mindig törekedtem arra, hogy az árajánlatkérésben leírt paramétereket átgondoljam gyártási folyamat és ár szempontjából is. Ezt a vállalkozásomban is a legfontosabbnak tartom.

Az első fontos javaslatom azok számára, akik nyomdai árajánlatokat kérnek be gyártóktól: kérjenek szakmai javaslatot!

Alapban ezeket a paramétereket szükséges megadni nyomdai árajánlatkérés során:

  • könyv mérete (pontos mm méret)
  • álló vagy fekvő alak
  • írják meg, hogy a belív grafika kifutós-e
  • oldalszám (digitális gyártásnál 2-el osztható legyen, ofszet gyártásnál 4-el vagy 8-al vagy 16-al osztható legyen)
  • szín: fekete-fehér (1+1 szín) illetve színes oldalak pontos elhelyezkedése, ha van a könyvben, borítószín egy oldalon színes vagy fekete-fehér vagy kétoldalon színes vagy fekete-fehér
  • kötészeti kivitel - puhatáblás ragasztókötött, keménytáblás ragasztókötött, keménytáblás cérnafűzött
  • borító fényes vagy matt fóliázott legyen
  • Példányszám

Ezekből az adatokból már tudunk gyártási árat kalkulálni, de hangsúlyoznom, kell, hogy érdemes mindig egy rövid konzultációt kezdeményezni, vagy gyártási javaslatot kérni.

Sok esetben azon múlik a jobb ár,  hogy pár mm-el kisebb-e a könyv, vagy azon, hogy milyen alapanyagot választunk az adott grafikához vagy azon, hogy hova kerülnek a színes oldalak a könyvben.

Nem érdemes sok variációs árajánlatot kérni, elegendő 1-2 példányszámra bekérni, vagyis alapban arra, ami az elképzelésed és kérni egy olyan mennyiségre, amit a gyártó ajánl, ami a következő mennyiségi határ, ahol az árak jelentősebben változnak.

Ha így közelítjük meg a nyomdai árajánlatkéréseket, akkor a gyártók nem rutinból fognak árat adni, hanem a saját gyártási technológiájukhoz igazítva tudják a legjobb ajánlatokat kiadni az általuk javasolt paraméterekre.

A nyomdákban jellemzően külön foglalkoztatnak dolgozókat, akik napi 8 órában árajánlatokat készítenek. Mondhatnánk, hogy mennyibe kerül nekik a programban átírni a példányszámot és azonnal árvariációt készíteni. Valóban sok esetben csak ennyi, feltéve, ha ugyanazon a gépen, ugyanazokkal a műveletekkel készül a kért számtalan mennyiségi és oldalszám variáció.

A saját nyomdai gyártás-előkészítői vállalkozásomban gyártási ajánlatokat nyomdakész pdf állomány ismeretében adok ki. Ez alapján látom, hogy milyen paramétereket vagy esetleg nyomdai előkészítői változtatást javasoljak és egy rövid konzultáció után számolok saját spec. rendszeremmel könyvgyártási ajánlatokat.

Sokan igénylik az egyedi gyártás-előkészítői szolgáltatásomat, melyet főképpen nagypéldányszámos 1000 db fölötti mennyiségekre vállalok. Ennek keretében a könyv ideális gyártási paramétereit összeállítom, ez alapján egyeztetek szakmailag több általam géppark, referenciák alapján kiválasztott gyártóval és az ő gyártási technológiájuk szerint finomítom tovább a ténylegesen bekért nyomdai árajánlatot, melyet az ügyfeleim nevében kérek be. Igény szerint  a teljes gyártási folyamatot is koordinálom.

Fordulj hozzám bizalommal!

Egyedi szakmai konzultációhoz időpontot itt tudtok foglalni: Időpontfoglalás szakmai konzultációra.


 


Szabó Katalin  ev. Katiötletek Nyomdai és Marketing Ötletgyár  "A pótolhatatlan láncszem az elképzelésed és a megvalósítás között."  Nyomdai előkészítés | Könyvgyártás | Online marketing  Szakmai konzultáció  Hírlevél

 

Katiötletek ajánlás